Martin-ház Idősek Otthona (MIO)

 • Fontos tudni, mielőtt tovább érdeklődne

  Otthonunkban a férfi helyeink több évre előre beteltek, ezért bizonytalan ideig férfi személy jelentkezését egyáltalán nem tudjunk fogadni. Jelenleg csak hölgyek elhelyezésére van lehetőség. Törvényben lévő jogszabály rögzíti, hogy 80 év felett vehető igénybe a szolgáltatás, ez alatt orvosi vizsgálattal alátámasztott napi 4 órán túli gondozást igénylők kerülhetnek csak be. 

 • A Covid járványhelyzetre vonatkozó eljárás

  A járványhelyzet alatt továbbra is folyamatos a felvétel a következő feltételekkel:

  1. A beköltözés 10 napos karanténnal kezdődik az Idősotthon erre kialakított egy személyes saját fürdőszobás TV-vel felszerelt szobájában. 
  2. Mielőtt a beköltözés történik 2 negatív PCR teszttel kell rendelkezni. A második tesztet követően 24 órán belül be kell költözni!
  3. Személyes találkozás a beköltözőkkel határozatlan ideig nem lehetséges. A digitális kapcsolattartás a járvány miatt saját mobiltelefonon, vagy videotelefonon (tablet) történik. A teljes WIFI lefedettség megoldott az intézményben. A digitális eszközök használatát kérjük, hogy beköltözés előtt tanítsák meg a hozzátartozóval. 
  4. A beköltözés előtt minden behozandó dolog ózonos fertőtlenítsen esik át. Mivel a könyveket nem tudjuk laponként fertőtleníteni, ezek behozatalára most nincs lehetőség. 
  5. A járványhelyzet alatt külön csomag, ajándék behozatalára nincs lehetőség.

Általános adatok

50 férőhelyes, ápolást, gondozást nyújtó szociális otthon, 7000 m2-es parkban 1000 m2-es épülettel. Az ország egész területéről fogadjuk az idős embereket.

Elhelyezés: 2 , 3 ágyas szobákban. (Egy ágyas szobánk nincs.)

Apartman típusú szobánkból összesen négy darab van, ami abban különbözik a többitől,  hogy saját vizesblokkal felszerelt és két lakó lakhatja; a többi 15 szoba 3 ágyas lakószoba, melyekhez külön blokkosított formában kialakított mosdó és WC  tartozik. Házaspári apartmanunk nincsen. (Házaspárokat egymástól külön szobában tudunk csak elhelyezni)

Minden lakóegység teljesen felszerelt, ágyat, szekrényt, komódot, széket, internetet és telefont mindenkinek biztosítunk. Külön étterem és TV szoba áll lakóink rendelkezésére, ahol a közösségi élet nagy része folyik. A szobákban a saját TV fejhallgatóval nézhető. A fejhallgató 3 m hosszú kábellel ellátott kell legyen. A megszokott csatornákat (DIGI) korlátlanul az intézmény ingyenesen biztosítja. A TV-t (lehetőleg falra szerelhető lapos TV) legyenek szívesek az ezt igénylő lakók beköltözéskor magukkal hozni.

Szolgáltatások

24 órás nővérszolgálat, intézményi orvos, pszichiáter, diatetikus, gyógytornász, lelki vezetés, portaszolgálat, ingyenes internet – televízió hozzáférés, fodrász, manikűr-pedikűr, mozgóbolt biztosított.

Programok, melyekről külön programszervező gondoskodik:

kézimunka, zene, előadások, társasjáték, istentiszteleti alkalmak, kulturális programok, kirándulás, közös név- illetve születésnapi rendezvény, projektoros filmvetítések, ünnepekre való felkészülések, kézműves foglalkozások,

Jelentkezés

JELENTKEZÉSI ADATLAPOK (ezek kitöltött hozzánk való visszajuttatásával kezdődik meg a várakozói listára történő felvétel). A várakozási időt pontosan nem lehet megmondani. Hozzávetőlegesen 3 – 12 hónap között időben kell kalkulálni:

Figyelem: a jelentkezés lap 1-5 lapját az ORVOSNAK kell kitölteni az új jogszabály (2015.12.03-tól) szerint:

Jelentkezesi lapok 7 oldal

A háziorvostól az előbb említett időben még a következőket is szükséges beszerezni: az illető személy papíron kinyomtatott gyógyszerlistája, szakorvosi javaslatok: gyógyászati eszközök felírására, pelenkahasználatra.

Igazolás arról, hogy fertőző betegségben az érintett személy nem szenved, ill. beutaló a tüdőszűréshez. Ha van 1 évnél nem régebbi papírja akkor ez elfogadható, egyéb esetben új tüdőszűrős papírra van szükség.

Fel kell íratni az orvossal minden gyógyszerből egy hónapra szóló gyógyszeradagot.

Beköltözés előtt nagyothallók esetében szükséges a hallásukat segítő készülék beszerzése. Fontos a megfelelő szemüveg, illetve protézis behozatala is.

A hozzátartozónak szükséges átvennie a jelentkező személy pénz, nyugdíj, ill. bankszámlájának kezelését, mert az anyagi oldalt illetőleg majd a hozzátartozó tartozik felelősséggel az intézmény felé.

Adatlapok kitöltése után a jelentkezési lapok feladáshoz szükséges postai vagy e-mail cím:
3528 Miskolc, Tóth Pál u. 9.
Email: borzsonyikornel@gmail.com

Térítési paraméterek

Havi térítési díj mindenki számára egységesen: 115.000,- Ft.
A hozzátartozó utalja az intézmény számlájára, amihez még hozzá kell számolni a következőket:
– az alaplistán túl lévő gyógyszereket és a saját pelenkafogyasztást mindenki maga téríti.

Amennyiben kevesebb az ellátásra szoruló nyugdíja mint az egységesen mindenki számára egyformán megállapított intézményi térítési díj, akkor a különbözetet a hozzátartozónak kell kiegészítenie, akivel erre a fizetési kötelezettségre nézve szintén szerződés köttetik.

A bekerüléshez hozzátartozik a fenntartó egyházközség számára beköltözéskor fizetett egyszeri hozzájárulási adomány is. (Miskolc-Martinkertvárosi Ref. Egyházközség: CIB 10700086-48555601-51100005). A 3 ágyas szobák esetében ez 450 ezer, a 2 ágyas saját fürdőszobával felszerelt apartmanok esetén pedig 950 ezer Forint a hozzájárulás.

Három hónapos próbaidőt megállapodásainkban kikötünk, így a felek minden kötelezettségtől függetlenül elállhatnak a megkötött szerződéstől ezen időn belül.

A három hónap végén dől el az, hogy a jelentkező végleges gondozását az intézmény fogja-e tudni vállalni. Amennyibe a próbaidő nem sikerül a hozzájárulási adomány jelentős része is visszatérítésre kerül.

HAVI TÉRÍTÉSI DÍJ BEFIZETÉSE kizárólag banki átutalással:

CIB 10700086-48028602-51100005, Martin-ház
– kérjük a megjegyzésbe feltüntetni: havi térítési díj.

Egyéb átutalni valókat (pl. gyógyszerköltség, pelenka, zsebpénz) külön több átutalási tételben kérnénk a hozzátartozó megjegyzésekkel utalni. Összevont utalás nem lehetséges.

A gyógyszer és egyéb költségek összegét mindenkinek e-mailben időben megküldjük. Megértésüket köszönjük.

Adószám: 19334828-1-05

Házirend

Martin-Ház – Házirend

A lakó számára a hozzátartozónak kb. havi 4.000,- Ft. zsebpénzt kell biztosítania, ami szükséges a fodrász, pedikűrös, kávéfogyasztás és egyéb szükségletek miatt. Ezen extra fogyasztásokról bizonylatos elszámolás készül, amit utólag kell megtéríteni.

Étkezés

Étkezés / ellátás: napi háromszori étkezés, diétás étkeztetés biztosított.

Telefonhasználat

A lakókat telefonközpontunk saját mellékükön kapcsolja. A mellék a szobaszám + 10 es képletből könnyen mindenki számára megjegyezhető, így a telefonos üdvözlő szöveg alatt rögtön bebillentyűzhető és hozzátartozójukkal azonnal tudnak beszélni.

Természetesen ellátottaink is tudnak saját kóddal hívást kezdeményezni, ami térítésköteles.

Szeretteiket ha lehetséges inkább a 9-12 és a 13-17 óra közötti időpontokban legyenek szívesek hívni és látogatni, mivel a többi időpont már zavarhatja lakóink nyugalmát. (Lakóink este 7 óra után már lefekszenek !)

A látogatások számára külön kijelölt termek (étkező, társalgó, vendégszoba, folyosói nyugalomszigetek) állnak rendelkezésre. Kérnénk, hogy ezeket legyenek szívesek igénybe venni. Minden lakónknak szobatársa van, ezért látogatásainkkal nem lenne jó a szobatársak nyugalmát és békéjét megzavarni.

Információk a beköltözésről

FONTOS: Beköltözéskor-hozandó-dolgok
(jobb klikk + link mentése másként és a leírás a számítógépen tárolódik)

Szükséges a leendő lakó összes orvosi papírja, melyekből az orvosi adatlap, zárójelentés már első kapcsolatfelvételkor bemutatandó!

Személyes tárgyakat, képeket hozzanak lakóink.

Kb. két bőröndnyi ruhanemű fér el az akasztós, polcos 2 m x 0,8 m széles szekrényben, amit biztosítunk.

Kérjük, hogy az összes bekerülő ruhaneműre mosásálló lakkfilccel legyen szíves a beköltöző nevét (monogramját) feliratozni. Ez gyorsíthat a beköltözéskor szokásos procedúrán, ami általában 3-4 órát igénybe vesz!

Ha ezt a félnapos időt szeretné lecsökkenteni, beköltözés előtt érdemes a szobát és a szekrényt előre elkészíteni!

Újat nehezen megszokó bekerülőink számára javasoljuk, hogy előtte többször látogassanak meg minket és szoktassák hozzátartozójukat az új körülményekhez. Akarata ellenére kérjük, hogy senkit ne akarjanak elhelyezésre kényszeríteni, mert ez tapasztalatunk szerint úgy is kiköltözéssel végződik. A hozzátartozót minden esetben tájékoztatni kell arról, hogy idős otthonba fog kerülni, ahol mások is lesznek és akikhez alkalmazkodnia kell.

Beköltözéshez szükséges adatlapok, amelyeket az idős otthonnal történő személyes kapcsolatfelvételkor kitöltve kérjünk hozni a szokásos személyi iratok mellett. Ezekhez még kérjük a friss zárójelentések bemutatását, vagy fénymásolatban történő mellékelését.

Amit még kérünk

Egy A4 oldalnyi önéletrajzot, amiben szépen végig van vezetve a gyermekkortól, tanulmányi – munkás éveken keresztül a nyugdíjas évek minden jeles említésre méltó történése, hobbitevékenysége, érdeklődési köre. Szeretnénk kérni azt, hogy egy külön papíron legyenek szívesek leírni számunkra mik azok a szokások, kedvenc ételek, hobbitevékenységek amiket kedves szerettük az Önök otthonában megszokott, ahogyan viselkedett és amilyen betegségekkel küszködött, illetve ahogyan azt otthon ellátták.

Fenntartó

Miután egyházi fenntartásban (helyi Martinkertvárosi Református Egyházközség, 3528 Miskolc Tóth Pál u. 9. T: +36303806509, +3646380571 vezetője: Börzsönyi Kornél református lelkész ) működik az intézmény, házirendünk szerint is elvárás lakóinktól a keresztyén világszemlélet elfogadása és az ahhoz való alkalmazkodás.

Otthonunk természetesen minden felekezetű (vagy éppen vallástalan) ember számára nyitott, ha az otthon légkörének pozitív kialakításához építő módon hozzá tud járulni türelmes és toleráns viselkedése által.

Kedves lakóinknak felekezeti hovatartozástól függetlenül az otthon plusz lelkiségi többlet tud biztosítani, hiszen ápolóink és mentálhigiénikusaink kiválasztásakor nagyon odafigyelünk arra, hogy az illető a segítő szolgálattal és ha lehet a keresztyén világszemlélettel is elkötelezett módon azonosulni tudjanak.

Alapgyógyszer lista

Alapgyógyszerlista, amit az intézmény kifizet a gondozott számára, ami ebben nincs benne azt külön a gondozottnak kell a térítési díjon felül fizetnie.

Amíg várakozik a bekerülésre

Ha azonnal nem sikerülne Otthonunkba lakóként bekerülnie, igénybe veheti ingyenes házi segítségnyújtó szolgálatunkat.

Gondoskodunk minden olyan személyről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek, vagy rehabilitációjukat követően a saját lakókörnyezetükbe történő visszailleszkedés céljából ilyenfajta támogatást igényelnek önálló életvitelük folytatásához.

AMIT AZ OTTHONBA TÖRTÉNŐ BEKERÜLÉSIG BIZTOSÍTANI TUDUNK:

 • az alapvető gondozási, ápolási feladatok elvégzése szociális gondozók által az ellátott saját otthonában
 • közreműködés és segítség az ellátást igénybe vevő háztartásának vitelében, úgy mint: ápolás, étkeztetés, gyógyszerkiváltás, bevásárlás, mentális gondozás

Engedélyszám

2011. december 29 -től a MIO jogerős működési engedéllyel bír, a Kormányhivatali dokumentum az alábbi linkre való kattintással letölthető:

MIO jogerős működési engedélye

Az épület alaprajza és a szobák

Cím és megközelítés

Az Otthon pontos címe:

3528 Miskolc, Bornemissza u. 13.

Ez a cím a pontatlan utcaelnevezések miatt egy üres telek, ahonnan a Koppány utcában lévő sárga színű földszintes otthonunk már jól látható. Előtte van lehetőség parkolásra)

Ha autóval, vagy busszal jönne, érdemesebb a bejáratot a Koppány utca felől megközelíteni. A Kisfaludy u. 50. sz. sarki szépségszalonnál jobbra fordulnak a Koppány utcába, majd a Koppány u. 4 számnál újra jobbra fordulnak az intézmény zsákutcájába. Az intézmény előtti parkolóban ingyenes a parkolás.

Kistokaj, Szirma irányában elhagyva a Kisfaludy ABC-t jobb oldalt egy fogászat/szépségszalon épülete és táblája látható, ahol rögtön jobbra fordulunk, majd azt követően újra csak jobbra. Ez a zsákutca az, amit otthonunk 50 m-es sávban betölt.

Amennyiben valaki busszal kíván hozzánk kijönni, a Búza térről induló 3-as busszal a Kisfaludy ABC előtt lévő buszmegállóban kell leszállni és onnan Szirma irányába 30 m gyalogutat követően érkezik meg az előbb említett kereszteződéshez.

A pontos helyünk a városban:

Amint a térképről kitűnik autóval 10 perc alatt bármelyik kórházban bent tudunk lenni, vagy máshol lakó rokonok 20 perces séta után a vonattól hozzánk könnyen megérkezhetnek. Az autópálya felhajtója ugyancsak 10 perc alatt elérhető.

ELÉRHETŐSÉGEK


Cím: Miskolc-Martinkertvárosban a Koppány utcában.
(Koppány utca 4. számnál jobbra kell befordulni autóval)

Telefonszámok:
+36 46 200 023
+36 30 380 6509
+36 30 455 5541
Mindegyik telefonszámon érdeklődhetnek a bekerülés feltételeiről.

MIO vezetékes telefonszám: +36 46 200 023
mellékek melyek rögtön a géphang alatt beüthetők:
– portás: 10-es mellék;

Nővérek: +36 30 484 3197

Idősek klubja:  +36 70 320 7295; +36 30 849 1644;

Házi segítségnyújtás saját szoc. gondozóval napi 40 percben:
+36 46 200 023 és a 36-os mellék;
közvetlenül mobilon: +36 30 572 1619

Házi segítségnyújtás, étkeztetés telefonszáma:
+36 30 849 1636
+36 30 421 3565

KISFILMEK RÓLUNK


ÉLETKÉPEK FILM

ISKOLÁBÓL IDŐSOTTHON

Film az otthon iskolaépületből történő kialakításáról