Életképeink a jobb alsó nyilak mentén nagyíthatók és lapozhatók:

 • Fontos, mielőtt tovább érdeklődne

  Otthonunkba 80 évtől tudunk lakókat felvenni.

  80 év alattiak a háziorvos által igazolt napi négy órán túli gondozással tudnak csak bekerülni.

 • A Covid járványhelyzetre vonatkozó eljárás

  A járványhelyzet alatt továbbra is folyamatos a felvétel a következő feltételekkel:

  1. A beköltözés 3 oltással lehetséges. Későbbi látogatás is csak 3 oltással rendelkezőknek lehetséges. Oltás nélkül lakókat nem veszünk fel.
  2. A beköltözés 14 napos külön karanténnal kezdődik az Idősotthon erre kialakított egy személyes saját fürdőszobás TV-vel felszerelt szobájában.
  3. Mielőtt a beköltözés történik 1 negatív PCR teszttel kell rendelkezni. A tesztet követően 24 órán belül be kell költözni!
  4. A digitális kapcsolattartás a járvány miatt saját mobiltelefonon, vagy videotelefonon (tablet) történik. A teljes WIFI lefedettség megoldott az intézményben. A digitális eszközök használatát kérjük, hogy beköltözés előtt tanítsák meg a hozzátartozóval.
  5. A beköltözés előtt minden behozandó dolog ózonos fertőtlenítsen esik át. Mivel a könyveket nem tudjuk laponként fertőtleníteni, ezek behozatalára most nincs lehetőség.
  6. Az idősotthon a járványhelyzet alatt érdeklődők számára nem látogatható! A honlapon lévő képek segítségével tudnak csak rólunk benyomást kialakítani, amit a beköltözésben érintett számára érdemes megmutatni.

Általános adatok

50 férőhelyes, ápolást, gondozást nyújtó szociális otthon, 7000 m2-es parkban 1000 m2-es épülettel. Az ország egész területéről fogadjuk az idős embereket.

Elhelyezés: 2 , 3 ágyas szobákban. (Egy ágyas szobánk nincs ! )

Apartman típusú szobánkból összesen négy darab van, ami abban különbözik a többitől,  hogy saját vizesblokkal felszerelt és két lakó lakhatja; a többi 15 szoba 3 ágyas lakószoba, melyekhez külön blokkosított formában kialakított mosdó és WC  tartozik. Házaspári apartmanunk nincsen. (Házaspárokat egymástól külön szobában tudunk csak elhelyezni)

Minden lakóegység teljesen felszerelt, ágyat, szekrényt, komódot, széket, internetet és telefont mindenkinek biztosítunk. Külön étterem és TV szoba áll lakóink rendelkezésére, ahol a közösségi élet nagy része folyik. A szobákban a saját TV fejhallgatóval nézhető. A fejhallgató 3 m hosszú kábellel ellátott kell legyen. A megszokott csatornákat (DIGI) korlátlanul az intézmény ingyenesen biztosítja. A TV-t (kizárólag falra szerelhető lapos TV, mely fejhallgató csatlakozóval rendelkezik !) legyenek szívesek az ezt igénylő lakók beköltözéskor magukkal hozni.

Szolgáltatások

24 órás nővérszolgálat, intézményi orvos, pszichiáter, diatetikus, lelki vezetés, portaszolgálat, ingyenes internet – televízió hozzáférés, fodrász, manikűr-pedikűr, mozgóbolt biztosított.

Programok, melyekről külön programszervező gondoskodik:

kézimunka, zene, előadások, társasjáték, istentiszteleti alkalmak, kulturális programok, kirándulás, közös név- illetve születésnapi rendezvény, projektoros filmvetítések, ünnepekre való felkészülések, kézműves foglalkozások,

.

Az otthon megtekintése:

A folyamatosan jelenlévő Covid vírus miatt intézetünk úgy döntött, hogy a felvétel után érdeklődők kizárólag csak ablakon keresztül tudják megnézi az otthont. A honlap felső sorában lévő lapozható képek mellett a személyes megtekintés az otthon hátsó udvaráról ablakokon keresztül tud történni.

A házi segítségnyújtó iroda munkatársai előre egyeztetett időpontban segítenek ebben, telefon: +3646/200023 (36. mellék). A melléket a géphang alatt be kell ütni, majd a telefonközpont kapcsolja az irodást.

Az időpont 9 és 16.00 óra között egyeztethető hétköznap.

Jelentkezés

Jelentkezesi lapok 7 oldal

(jobb klikk + link mentése másként és a leírás a számítógépen tárolódik)

A jelentkezés lap 1-5 lapját a háziorvosnak kell kitölteni.

Kérjük azt is, hogy az orvostól kérjék ki a gyógyszer és betegséglistát, illetve a legutolsó zárójelentést (ha van) a jelentkezési anyaggal együtt e-mailben a borzsonyikornel@gmail.com címre pdf, vagy jpeg (fotó) formátumokban részünkre megküldeni szíveskedjenek. (Elég ha az okostelefon kamerájval az anyagot befotózzák.)

Ha az anyag megérkezett, arról visszajelzést küldünk és pár napon belül az előgondozás időpontja miatt felvesszük a kapcsolatot a megadott hozzátartozói címen, mivel a hozzátartozónak az előgondozás során jelen kell lennie.

Jelentkezési lapok feladáshoz szükséges postacím:
Martin-ház, 3528 Miskolc, Tóth Pál u. 9.

A háziorvostól szükséges még beszerezni:

 • a szakorvosi javaslatokat: gyógyászati eszközök felírására, pelenkahasználatra.
 • Igazolás arról, hogy fertőző betegségben az érintett személy nem szenved. Ha nincs friss tüdőszűrő, akkor itt érdemes beutalót kérni a tüdőszűréshez is. Ha van 1 évnél nem régebbi tüdőszűrős papír ez elfogadható, egyéb esetben újra van szükség.
 • Fel kell íratni az orvossal minden gyógyszerből egy hónapra szóló gyógyszeradagot. Ezeket kiváltás után bontatlanul a költözés előtt be kell hozni a ruházattal egyetemben.

Beköltözés előtt nagyothallók esetében szükséges a hallásukat segítő készülék beszerzése. Fontos a megfelelő szemüveg, illetve protézis behozatala is.

A hozzátartozónak szükséges átvennie a jelentkező személy pénz, nyugdíj, ill. bankszámlájának kezelését, mert az anyagi oldalt illetőleg a hozzátartozó tartozik felelősséggel az intézmény felé.

Kérjük, hogy minden jog és bankügyletet a beköltözés előtt intézzenek el, mert beköltözés után ez már bonyolultabb.

Térítési paraméterek

Havi térítési díj mindenki számára egységesen: 150.000,- Ft.
A hozzátartozó utalja az intézmény számlájára, amihez még hozzá kell számolni

– a teljes gyógyszerköltséget és pelenkahasználatot !

Ez utóbbi tételeket külön utalással (nem összevonva a térítési díjjal) kell majd névre szólóan utalni. Készpénzforgalom már nincs az otthonunkban, ezért fontos, hogy a hozzátartozó a beköltöző nyugdíjához hozzáférhessen.

Amennyiben kevesebb az ellátásra szoruló nyugdíja mint az egységesen mindenki számára egyformán megállapított térítési díj, akkor a különbözetet a hozzátartozónak ki kell egészítenie, akivel erre a fizetési kötelezettségre nézve szerződés köttetik.

A bekerüléshez hozzátartozik a fenntartó egyházközség számára beköltözéskor fizetett egyszeri hozzájárulási adomány is. (Miskolc-Martinkertvárosi Ref. Egyházközség: CIB 10700086-48555601-51100005). A 3 ágyas szobák esetében ez 450 ezer, a 2 ágyas saját fürdőszobával felszerelt apartmanok esetén pedig 950 ezer Forint a hozzájárulás.

Három hónapos próbaidőt megállapodásainkban kikötünk, így a felek minden kötelezettségtől függetlenül elállhatnak a megkötött szerződéstől ezen időn belül.

A három hónap végén dől el az, hogy a jelentkező végleges gondozását az intézmény fogja-e tudni vállalni. Amennyibe a próbaidő nem sikerül a hozzájárulási adomány jelentős része is visszatérítésre kerül.

HAVI TÉRÍTÉSI DÍJ BEFIZETÉSE kizárólag banki átutalással:

CIB 10700086-48028602-51100005, Martin-ház
– kérjük a megjegyzésbe feltüntetni: havi térítési díj.

Egyéb átutalni valókat (pl. gyógyszerköltség, pelenka) külön átutalási tételben kérnénk utalni. Összevont utalás nem lehetséges.

A gyógyszer és egyéb költségek összegét mindenkinek e-mailben időben megküldjük.

Házirend

Martin-Ház – Házirend

Étkezés

Étkezés / ellátás: napi háromszori főétkezés + tízórai és uzsonna. Diétás étkeztetés biztosított.

Telefonhasználat

Szeretteiket ha lehetséges inkább a 9-12 és a 13-17 óra közötti időpontokban legyenek szívesek saját mobitelefonjukon hívni, mivel a többi időpont már zavarhatja lakóink nyugalmát. (Lakóink este 7 óra után már lefekszenek !)

A bentlakók látogatása a járványhelyzet óta külön telefonos időpontegyeztetéssel erre elkülönített helységben lehetséges. A látogatóknak rendelkezniük kell e megfelelő számú oltással. Testi kontaktus a látogatás alatt nem engedélyezett. Szájmaszk kötelező.

Információk a beköltözésről

FONTOS: Beköltözéskor-hozandó-dolgok
(jobb klikk + link mentése másként és a leírás a számítógépen tárolódik)

Szükséges a leendő lakó összes orvosi papírja, melyekből az orvosi adatlap, zárójelentés már első kapcsolatfelvételkor bemutatandó!

Személyes tárgyakat, képeket hozzanak lakóink.

Kb. két bőröndnyi ruhanemű fér el az akasztós, polcos 2 m x 0,8 m széles szekrényben, amit biztosítunk.

Kérjük, hogy az összes bekerülő ruhaneműre mosásálló lakkfilccel legyen szíves a beköltöző nevét (monogramját) feliratozni.

Amit még kérünk

Egy A4 oldalnyi önéletrajzot, amiben szépen végig van vezetve a gyermekkortól, tanulmányi – munkás éveken keresztül a nyugdíjas évek minden jeles említésre méltó történése, hobbitevékenysége, érdeklődési köre. Szeretnénk kérni azt, hogy egy külön papíron legyenek szívesek leírni számunkra mik azok a szokások, kedvenc ételek, hobbitevékenységek amiket kedves szerettük az Önök otthonában megszokott, ahogyan viselkedett és amilyen betegségekkel küszködött, illetve ahogyan azt otthon ellátták.

.

Akarata ellenére kérjük, hogy senkit ne akarjanak elhelyezésre kényszeríteni, mert ez tapasztalatunk szerint úgy is kiköltözéssel végződik. A hozzátartozót minden esetben tájékoztatni kell arról, hogy idős otthonba fog kerülni, ahol mások is lesznek, akikhez alkalmazkodnia kell.

Fenntartó

Miután egyházi fenntartásban (helyi Martinkertvárosi Református Egyházközség, 3528 Miskolc Tóth Pál u. 9. T: +36303806509, +3646380571 vezetője: Börzsönyi Kornél református lelkész ) működik az intézmény, házirendünk szerint is elvárás lakóinktól a keresztyén világszemlélet elfogadása és az ahhoz való alkalmazkodás.

Otthonunk természetesen minden felekezetű (vagy éppen vallástalan) ember számára nyitott, ha az otthon légkörének pozitív kialakításához építő módon hozzá tud járulni türelmes és toleráns viselkedése által.

Az otthon plusz lelkiségi többlet tud biztosítani lakóinknak, hiszen ápolóink kiválasztásakor odafigyelünk arra, hogy ők a segítő szolgálattal és ha lehet a keresztyén világszemlélettel is elkötelezett módon azonosuljanak.

Amíg várakozik a bekerülésre

Ha azonnal nem sikerülne Otthonunkba lakóként bekerülnie, igénybe veheti ingyenes házi segítségnyújtó szolgálatunkat. Telefon: +3646/200-023 (23 mellék, amit a géphang alatt be kell ütni).

Gondoskodunk minden olyan személyről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek, vagy rehabilitációjukat követően a saját lakókörnyezetükbe történő visszailleszkedés céljából ilyenfajta támogatást igényelnek önálló életvitelük folytatásához.

AMIT AZ OTTHONBA TÖRTÉNŐ BEKERÜLÉSIG BIZTOSÍTANI TUDUNK:

 • az alapvető gondozási, ápolási feladatok elvégzése szociális gondozók által az ellátott saját otthonában
 • közreműködés és segítség az ellátást igénybe vevő háztartásának vitelében, úgy mint: ápolás, étkeztetés, gyógyszerkiváltás, bevásárlás, mentális gondozás

Engedélyszám

2011. december 29 -től a MIO jogerős működési engedéllyel bír, a Kormányhivatali dokumentum az alábbi linkre való kattintással letölthető:

MIO jogerős működési engedélye

Az épület alaprajza és a szobák

Cím és megközelítés

Az Otthon pontos címe:

3528 Miskolc, Bornemissza u. 13.

Ez a cím a pontatlan utca elnevezések miatt egy üres telek, ahonnan a Koppány utcában lévő sárga színű földszintes otthonunk már jól látható.

Ha autóval, vagy busszal jönne, érdemesebb a bejáratot a Koppány utca felől megközelíteni: A Kisfaludy u. 50. sz. háznál befordulnak a Koppány utcába, majd a Koppány u. 4 számnál újra jobbra fordulnak az intézmény zsákutcájába. Az intézmény előtti parkolóban ingyenes a parkolás.

Amennyiben valaki busszal kíván hozzánk kijönni, a Búza térről induló 3-as busszal a Kisfaludy ABC előtt lévő buszmegállóban kell leszállni és onnan Szirma irányába 30 m gyalogutat követően érkezik meg az előbb említett kereszteződéshez.

A pontos helyünk a városban:

Idősotthonunkból 10 perc alatt bármelyik kórházban bent tudunk lenni, az autópálya felhajtója ugyancsak 10 perc alatt elérhető.

ELÉRHETŐSÉGEK


Cím: Miskolc-Martinkertvárosban a Koppány utcában.
(Koppány utca 4. számnál jobbra kell befordulni autóval)

Telefonszámok:
+36 46 200 023 …/… 36 …. melléket a géphang alatt rögtön lehet benyomni és jelentkezik a Házi segítségnyújtás és étkeztetés.

Vezetők: 

+36 30 380 6509
+36 30 455 5541
Mindegyik telefonszámon érdeklődhetnek a bekerülés feltételeiről.

MIO telefonszám, nővérek: +36 30 484 3197 , vezetékes szám nincs !!!

Idősek klubja:   +36 30 849 1644;

Házi segítségnyújtás saját szoc. gondozóval napi 40 percben:

+36 46 200 023 és a 36-os mellék;
közvetlenül mobilon: +36 30 572 1619

Házi segítségnyújtás, étkeztetés telefonszáma:

+36 30 849 1636
+36 30 421 3565

KISFILMEK RÓLUNK


ÉLETKÉPEK FILM

ISKOLÁBÓL IDŐSOTTHON

Film az otthon iskolaépületből történő kialakításáról

 • Időpont foglalás

  Időpont foglalása ügyében hívja a +36 30 380 6509 számot, vagy írjon e-mailt: borzsonyikornel@gmail.com címre.

Időpont foglalása ügyében hívja a +36303806509 számot, vagy írjon e-mailt: borzsonyikornel@gmail.com címre.

 

Mit jelent a keresztség?

A keresztség egyszerűen fogalmazva: szövetség Istennel. Isten kezdeményezi ezt a szövetséget, és biztosak lehetünk abban, hogy Ő mindvégig hűséges marad hozzánk!

.

Gyakorlati tennivalók:

Az első teendő az időpont rögzítése.

Különleges esetekben (nyomós indokkal alátámasztva) a keresztelés a hétköznapok valamelyikén is történhet.

Kérjük, a keresztelés előtt pár héttel jelezzék szándékukat.

A szülőkkel előre egyeztetett alkalmon a keresztség lényegéről beszélgetünk. Ezen a találkozáson rögzítjük a gyermek, szülők és keresztszülők anyakönyvezéshez szükséges adatait (név, vallás, foglalkozás, lakcím).

 

.

A keresztelő a vasárnap délelőtti (10 óra) istentisztelet keretében az istentisztelet elején van. A szertartásra a szülők, keresztszülők az úrasztala elé jönnek a második ének (329 ének) alatt és állva vesznek részt a megkeresztelendő gyermekkel / gyermekekkel együtt az alábbi szertartáson:

 

.

A szertartás menete:

A lelkész a jelenlévők köszöntése után felolvassa a szereztetési igét (Jézus az ő követőinek elrendeli: “Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön. Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében, tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek; és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.- Mt 28,18-20),

.

Ennek a Krisztusi parancsnak a kifejtése következik kb. 10 perceben, mely egy rövid tanítás a keresztség lényegéről.

.

Hitvallás tétel következik a gyülekezettel együtt fennállva, melynek a szövege: Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében. És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától,  szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat. Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örök életet. Ámen. (Apostoli Hitvallás)

.

NYILATKOZAT ÉS FOGADALOMTÉTEL

Kedves Szülők, Keresztszülők, Kedves Család! Hitetek megvallása után, Isten és a gyülekezet előtt jelentsétek ki szándékotokat és tegyetek fogadalmat, hogy gyermeketeket a református egyház közösségében, hitben nevelitek.

Feleljetek a következő kérdésekre hangosan:

.

1. Akarjátok-e, hogy gyermeketek a keresztség által az Atya-, Fiú-, Szentlélek Isten szövetségébe, a keresztyén anyaszentegyházba befogadtassék?

.

A válasz HANGOSAN – EGYÜTT : Akarjuk.

.

2. Ígéritek-e, fogadjátok-e, hogy gyermeketeket úgy nevelitek és neveltetitek, hogy ha majd felnő, a konfirmáció alkalmával ő maga önként tegyen vallást a Szentháromság Istenbe vetett hitéről a gyülekezet előtt?

.

A válasz  HANGOSAN – EGYÜTT: Ígérjük és fogadjuk.

.

3. A lelkész ezután a gyülekezet tagjait is kérdezi:

Ígéritek-e, hogy ezt a gyermeket szeretetben és imádságban hordozzátok, és a szülőknek, keresztszülőknek minden segítséget megadtok, hogy őt hitben neveljék?

.

A válasz:Ígérjük.

.

Ezt követi a gyermekért és a szülőkért való imádság, majd a keresztelés aktusa.

.

A lelkész jelzi, hogy a szülők és keresztszülők lépjenek közelebb az úrasztalához.

Általában a keresztanya szokta keresztvíz alá tartani a gyermeket. (A 20 perces szertartás alatt van lehetőség a gyermekkel székre leülni – ezt előtte külön kérjük jelezni)

.

Keresztelés aktusa:

A lelkész a következőket mondja:
XY, keresztellek én téged az Atyának, a Fiúnak és a Szentlélek Istennek nevében, Ámen!

.

A keresztelési szertartást a gyermeket és családot megáldó áldás, ill. a gyülekezet áldást kérő éneke (134. zsoltár 3. vers) zárja le.

Az ének alatt a család a gyülekezet felé fordul, így hallgatjuk meg együtt a gyermeket köszöntő éneket. Az ének után a család visszaül a szószékkel szemben lévő bal oldali padsor első padjába. Amennyiben a gyermek nyugtalan, vagy sírós. Két felnőtt kíséretében az oldalsó folyosórészen ki lehet menni a templomból. Lehetőség van a család többi tagját az istentisztelet végéig a Tóth Pál u. 12. alatti gyermekbarát környezetben, játszószobákban megvárni. Itt található mellékhelyiség is, mely természetesen használható szükség szerint. 

.

.

.

Néhány válasz gyakori kérdésekre:

A keresztségért konkrét összeget nem kérünk, azt azonban tanácsoljuk, hogy a család Isten dicsőségére hálából a gyermek egészséges megszületéséért és áldásban való megmaradásáért lelkiismeretes módon méltó hálaáldozati adományt adjon a család az egyházközség Isten ügyét szolgáló tevékenységeire. Ezzel kapcsolatosan hivatkozunk a következő igékre:

.

“Felvitték Jézust Jeruzsálembe, hogy bemutassák az Úrnak, amint meg van írva az Úr törvényében, hogy „minden elsőszülött fiúmagzat az Úrnak szenteltessék;” és hogy áldozatot adjanak az Úr törvényében foglalt rendelkezés szerint: „egy pár gerlicét vagy két galambfiókát.” Lk. 2,22 –

.

„Ha pedig mint Atyátokat hívjátok őt segítségül, tudván, hogy nem veszendő dolgokon váltattatok meg atyáitoktól örökölt hiábavaló életmódotokból, hanem drága véren, a hibátlan és szeplőtelen Báránynak, Krisztusnak a vérén.” 1Pt. 1,17-19

.

“minden jó adomány és minden tökéletes ajándék onnan felülről, a világosság Atyjától száll alá, akiben nincs változás, sem fénynek és árnyéknak váltakozása.” Jak. 1,17

.

Akik gyülekezetünkben keresztség felvételét kérik, automatikusan bekerülnek a gyülekezet pártoló, vagy éppen gyakorló híveinek számítógépes nyilvántartásába. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a gyülekezettől számíthatnak tájékoztató körlevelek megérkezésére. Ezekben alkalmakra való hívogatás és aktuális közös feladatokra való felhívások vannak tudatva. Kérjük, hogy a levelekben megfogalmazott kéréseknek a szülők az úrasztala előtt tett fogadalmuk komolyságával a jövőben is tegyenek eleget. (….gyermeketeket úgy nevelitek és neveltetitek…)

.

Feltételezhető, hogy a gyermeket keresztyénnek nevelni csak személyes példaadás által lehetséges a leginkább, ami azt is jelenti, hogy a család tagjai a gyülekezeti életbe mind egyházfenntartói járulékfizetésükkel, mind pedig személyes részvételük által bekapcsolódnak.

.

Semmilyen előírás nincs a gyermek keresztelési ruházatára vonatkozólag, ebben leginkább a hely és a praktikum a döntő. A templom sokszor még nyáron is hűvösebb a kinti hőmérséklettől, nem beszélve a hidegebb évszakokról. Kérjük tehát, hogy ünnepélyes, de meleg öltözetben jöjjenek Önök és gyermekük is az Isten házába. A gyermek számára célszerű meleg overallt és egy plédet is magukkal hozni.

.

Amikor a gyermek fejét vízzel háromszor leöntjük, akkor egy kendővel az anyuka törölje meg a gyermek fejét a sapkát pedig adja rá vissza. Amennyiben a gyermek nem nyűgös a babakocsijában, vagy hordozójában ő is vegyen részt az istentiszteleten. Ha a templom számára hideg lenne, vagy nyugtalan sírós viselkedéssel bír, a templom oldalsó hajójában két felnőtt kikísérheti a gyermeket és hazamehetnek.

.

Úrvacsorás istentiszteleti alkalmakon (nagy ünnepek első napja és más bizonyos vasárnapok) nem vállalunk keresztelést, ezért is szükséges az időpont telefonon történő leegyeztetése. Miután az ünnepek másodnapján is vannak istentiszteleteink, így azok a napok azonban kifejezetten ajánlatosak a családok számára a keresztelési szertartásban való részvételre.

.

Hogyan nevelhetjük hitben gyermekünket?

A kereszteléskor tett fogadalom teljesítése rögtön elkezdődhet, hiszen életünkkel, példamutatással, nevelésünkkel taníthatjuk gyermekeinket Krisztus követésére. Már kicsi kortól kezdve olvashatjuk nekik a képekkel színesített gyermekbibliát, amelyből könnyen megtanulhatók a Jézusról szóló történetek. Fontos, hogy imádkozzunk a gyermekért és a gyermekkel. Ebben segít, ha először az egyszerűbb imádságokat tanuljuk meg. (pl. esti ima, Mi Atyánk). Már óvodás koruktól járhatnak hittanra a gyermekek, majd következhet az iskolai hittan, és kb. 13 éves korban a konfirmáció, amely személyes hitvallástételt jelent Krisztusról.

.

A keresztelés után a gyermek részére keresztelési emléklapot ajándékozunk. Az emléklapot kérjük jól megőrizni, mivel ez egy hivatalos okmánynak számít, amit esküvő és egyházi iskolai jelentkezés alkalmával kérni fognak. A lemezen hasznos írások, imák, fejlesztők találhatóak a gyermekkel kapcsolatos foglalkozásokhoz.

.

.

Keresztelési tájékoztató

.

A keresztség alapja az Örökkévaló Isten szeretete. Ennek a szeretetnek az összefoglalását a Szentírásban így olvassuk:

Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.
(János evangéliuma 3, 16)

.

A keresztség tehát azt hirdeti, hogy Isten szeret és szeretetéért mi is népéhez tartozhatunk.
Amikor a keresztséget magunkra vesszük, akkor arról teszünk vallást, hogy hisszük:

Jézus Krisztusért Isten megbocsátotta bűneinket, és mi hálából elkötelezzük magunkat, hogy Neki éljünk.

.

A keresztség részünkről új kezdést is hirdet:

Mostantól kezdve Isten népének tagjaként, Jézus Krisztussal való szövetségben akarok élni. Egész életem új tartalmat nyert: “Ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre.- (2Kor 5, 17)

 • Időpont foglalás

  Időpont foglalása ügyében hívja a +36 30 380 6509 számot, vagy írjon e-mailt: borzsonyikornel@gmail.com címre.

Időpont foglalása ügyében hívja a +36303806509 számot, vagy írjon e-mailt: borzsonyikornel@gmail.com címre.

 

Mit jelent a keresztség?

A keresztség egyszerűen fogalmazva: szövetség Istennel. Isten kezdeményezi ezt a szövetséget, és biztosak lehetünk abban, hogy Ő mindvégig hűséges marad hozzánk!

.

Gyakorlati tennivalók:

Az első teendő az időpont rögzítése.

Különleges esetekben (nyomós indokkal alátámasztva) a keresztelés a hétköznapok valamelyikén is történhet.

Kérjük, a keresztelés előtt pár héttel jelezzék szándékukat.

A szülőkkel előre egyeztetett alkalmon a keresztség lényegéről beszélgetünk. Ezen a találkozáson rögzítjük a gyermek, szülők és keresztszülők anyakönyvezéshez szükséges adatait (név, vallás, foglalkozás, lakcím).

 

.

A keresztelő a vasárnap délelőtti (10 óra) istentisztelet keretében az istentisztelet elején van. A szertartásra a szülők, keresztszülők az úrasztala elé jönnek a második ének (329 ének) alatt és állva vesznek részt a megkeresztelendő gyermekkel / gyermekekkel együtt az alábbi szertartáson:

 

.

A szertartás menete:

A lelkész a jelenlévők köszöntése után felolvassa a szereztetési igét (Jézus az ő követőinek elrendeli: “Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön. Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében, tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek; és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.- Mt 28,18-20),

.

Ennek a Krisztusi parancsnak a kifejtése következik kb. 10 perceben, mely egy rövid tanítás a keresztség lényegéről.

.

Hitvallás tétel következik a gyülekezettel együtt fennállva, melynek a szövege: Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében. És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától,  szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat. Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örök életet. Ámen. (Apostoli Hitvallás)

.

NYILATKOZAT ÉS FOGADALOMTÉTEL

Kedves Szülők, Keresztszülők, Kedves Család! Hitetek megvallása után, Isten és a gyülekezet előtt jelentsétek ki szándékotokat és tegyetek fogadalmat, hogy gyermeketeket a református egyház közösségében, hitben nevelitek.

Feleljetek a következő kérdésekre hangosan:

.

1. Akarjátok-e, hogy gyermeketek a keresztség által az Atya-, Fiú-, Szentlélek Isten szövetségébe, a keresztyén anyaszentegyházba befogadtassék?

.

A válasz HANGOSAN – EGYÜTT : Akarjuk.

.

2. Ígéritek-e, fogadjátok-e, hogy gyermeketeket úgy nevelitek és neveltetitek, hogy ha majd felnő, a konfirmáció alkalmával ő maga önként tegyen vallást a Szentháromság Istenbe vetett hitéről a gyülekezet előtt?

.

A válasz  HANGOSAN – EGYÜTT: Ígérjük és fogadjuk.

.

3. A lelkész ezután a gyülekezet tagjait is kérdezi:

Ígéritek-e, hogy ezt a gyermeket szeretetben és imádságban hordozzátok, és a szülőknek, keresztszülőknek minden segítséget megadtok, hogy őt hitben neveljék?

.

A válasz:Ígérjük.

.

Ezt követi a gyermekért és a szülőkért való imádság, majd a keresztelés aktusa.

.

A lelkész jelzi, hogy a szülők és keresztszülők lépjenek közelebb az úrasztalához.

Általában a keresztanya szokta keresztvíz alá tartani a gyermeket. (A 20 perces szertartás alatt van lehetőség a gyermekkel székre leülni – ezt előtte külön kérjük jelezni)

.

Keresztelés aktusa:

A lelkész a következőket mondja:
XY, keresztellek én téged az Atyának, a Fiúnak és a Szentlélek Istennek nevében, Ámen!

.

A keresztelési szertartást a gyermeket és családot megáldó áldás, ill. a gyülekezet áldást kérő éneke (134. zsoltár 3. vers) zárja le.

Az ének alatt a család a gyülekezet felé fordul, így hallgatjuk meg együtt a gyermeket köszöntő éneket. Az ének után a család visszaül a szószékkel szemben lévő bal oldali padsor első padjába. Amennyiben a gyermek nyugtalan, vagy sírós. Két felnőtt kíséretében az oldalsó folyosórészen ki lehet menni a templomból. Lehetőség van a család többi tagját az istentisztelet végéig a Tóth Pál u. 12. alatti gyermekbarát környezetben, játszószobákban megvárni. Itt található mellékhelyiség is, mely természetesen használható szükség szerint. 

.

.

.

Néhány válasz gyakori kérdésekre:

A keresztségért konkrét összeget nem kérünk, azt azonban tanácsoljuk, hogy a család Isten dicsőségére hálából a gyermek egészséges megszületéséért és áldásban való megmaradásáért lelkiismeretes módon méltó hálaáldozati adományt adjon a család az egyházközség Isten ügyét szolgáló tevékenységeire. Ezzel kapcsolatosan hivatkozunk a következő igékre:

.

“Felvitték Jézust Jeruzsálembe, hogy bemutassák az Úrnak, amint meg van írva az Úr törvényében, hogy „minden elsőszülött fiúmagzat az Úrnak szenteltessék;” és hogy áldozatot adjanak az Úr törvényében foglalt rendelkezés szerint: „egy pár gerlicét vagy két galambfiókát.” Lk. 2,22 –

.

„Ha pedig mint Atyátokat hívjátok őt segítségül, tudván, hogy nem veszendő dolgokon váltattatok meg atyáitoktól örökölt hiábavaló életmódotokból, hanem drága véren, a hibátlan és szeplőtelen Báránynak, Krisztusnak a vérén.” 1Pt. 1,17-19

.

“minden jó adomány és minden tökéletes ajándék onnan felülről, a világosság Atyjától száll alá, akiben nincs változás, sem fénynek és árnyéknak váltakozása.” Jak. 1,17

.

Akik gyülekezetünkben keresztség felvételét kérik, automatikusan bekerülnek a gyülekezet pártoló, vagy éppen gyakorló híveinek számítógépes nyilvántartásába. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a gyülekezettől számíthatnak tájékoztató körlevelek megérkezésére. Ezekben alkalmakra való hívogatás és aktuális közös feladatokra való felhívások vannak tudatva. Kérjük, hogy a levelekben megfogalmazott kéréseknek a szülők az úrasztala előtt tett fogadalmuk komolyságával a jövőben is tegyenek eleget. (….gyermeketeket úgy nevelitek és neveltetitek…)

.

Feltételezhető, hogy a gyermeket keresztyénnek nevelni csak személyes példaadás által lehetséges a leginkább, ami azt is jelenti, hogy a család tagjai a gyülekezeti életbe mind egyházfenntartói járulékfizetésükkel, mind pedig személyes részvételük által bekapcsolódnak.

.

Semmilyen előírás nincs a gyermek keresztelési ruházatára vonatkozólag, ebben leginkább a hely és a praktikum a döntő. A templom sokszor még nyáron is hűvösebb a kinti hőmérséklettől, nem beszélve a hidegebb évszakokról. Kérjük tehát, hogy ünnepélyes, de meleg öltözetben jöjjenek Önök és gyermekük is az Isten házába. A gyermek számára célszerű meleg overallt és egy plédet is magukkal hozni.

.

Amikor a gyermek fejét vízzel háromszor leöntjük, akkor egy kendővel az anyuka törölje meg a gyermek fejét a sapkát pedig adja rá vissza. Amennyiben a gyermek nem nyűgös a babakocsijában, vagy hordozójában ő is vegyen részt az istentiszteleten. Ha a templom számára hideg lenne, vagy nyugtalan sírós viselkedéssel bír, a templom oldalsó hajójában két felnőtt kikísérheti a gyermeket és hazamehetnek.

.

Úrvacsorás istentiszteleti alkalmakon (nagy ünnepek első napja és más bizonyos vasárnapok) nem vállalunk keresztelést, ezért is szükséges az időpont telefonon történő leegyeztetése. Miután az ünnepek másodnapján is vannak istentiszteleteink, így azok a napok azonban kifejezetten ajánlatosak a családok számára a keresztelési szertartásban való részvételre.

.

Hogyan nevelhetjük hitben gyermekünket?

A kereszteléskor tett fogadalom teljesítése rögtön elkezdődhet, hiszen életünkkel, példamutatással, nevelésünkkel taníthatjuk gyermekeinket Krisztus követésére. Már kicsi kortól kezdve olvashatjuk nekik a képekkel színesített gyermekbibliát, amelyből könnyen megtanulhatók a Jézusról szóló történetek. Fontos, hogy imádkozzunk a gyermekért és a gyermekkel. Ebben segít, ha először az egyszerűbb imádságokat tanuljuk meg. (pl. esti ima, Mi Atyánk). Már óvodás koruktól járhatnak hittanra a gyermekek, majd következhet az iskolai hittan, és kb. 13 éves korban a konfirmáció, amely személyes hitvallástételt jelent Krisztusról.

.

A keresztelés után a gyermek részére keresztelési emléklapot ajándékozunk. Az emléklapot kérjük jól megőrizni, mivel ez egy hivatalos okmánynak számít, amit esküvő és egyházi iskolai jelentkezés alkalmával kérni fognak. A lemezen hasznos írások, imák, fejlesztők találhatóak a gyermekkel kapcsolatos foglalkozásokhoz.

.

.

Keresztelési tájékoztató

.

A keresztség alapja az Örökkévaló Isten szeretete. Ennek a szeretetnek az összefoglalását a Szentírásban így olvassuk:

Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.
(János evangéliuma 3, 16)

.

A keresztség tehát azt hirdeti, hogy Isten szeret és szeretetéért mi is népéhez tartozhatunk.
Amikor a keresztséget magunkra vesszük, akkor arról teszünk vallást, hogy hisszük:

Jézus Krisztusért Isten megbocsátotta bűneinket, és mi hálából elkötelezzük magunkat, hogy Neki éljünk.

.

A keresztség részünkről új kezdést is hirdet:

Mostantól kezdve Isten népének tagjaként, Jézus Krisztussal való szövetségben akarok élni. Egész életem új tartalmat nyert: “Ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre.- (2Kor 5, 17)

 • Időpont foglalás

  Időpont foglalása ügyében hívja a +36 30 380 6509 számot, vagy írjon e-mailt: borzsonyikornel@gmail.com címre.

Időpont foglalása ügyében hívja a +36303806509 számot, vagy írjon e-mailt: borzsonyikornel@gmail.com címre.

 

Mit jelent a keresztség?

A keresztség egyszerűen fogalmazva: szövetség Istennel. Isten kezdeményezi ezt a szövetséget, és biztosak lehetünk abban, hogy Ő mindvégig hűséges marad hozzánk!

.

Gyakorlati tennivalók:

Az első teendő az időpont rögzítése.

Különleges esetekben (nyomós indokkal alátámasztva) a keresztelés a hétköznapok valamelyikén is történhet.

Kérjük, a keresztelés előtt pár héttel jelezzék szándékukat.

A szülőkkel előre egyeztetett alkalmon a keresztség lényegéről beszélgetünk. Ezen a találkozáson rögzítjük a gyermek, szülők és keresztszülők anyakönyvezéshez szükséges adatait (név, vallás, foglalkozás, lakcím).

 

.

A keresztelő a vasárnap délelőtti (10 óra) istentisztelet keretében az istentisztelet elején van. A szertartásra a szülők, keresztszülők az úrasztala elé jönnek a második ének (329 ének) alatt és állva vesznek részt a megkeresztelendő gyermekkel / gyermekekkel együtt az alábbi szertartáson:

 

.

A szertartás menete:

A lelkész a jelenlévők köszöntése után felolvassa a szereztetési igét (Jézus az ő követőinek elrendeli: “Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön. Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében, tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek; és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.- Mt 28,18-20),

.

Ennek a Krisztusi parancsnak a kifejtése következik kb. 10 perceben, mely egy rövid tanítás a keresztség lényegéről.

.

Hitvallás tétel következik a gyülekezettel együtt fennállva, melynek a szövege: Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében. És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától,  szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat. Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örök életet. Ámen. (Apostoli Hitvallás)

.

NYILATKOZAT ÉS FOGADALOMTÉTEL

Kedves Szülők, Keresztszülők, Kedves Család! Hitetek megvallása után, Isten és a gyülekezet előtt jelentsétek ki szándékotokat és tegyetek fogadalmat, hogy gyermeketeket a református egyház közösségében, hitben nevelitek.

Feleljetek a következő kérdésekre hangosan:

.

1. Akarjátok-e, hogy gyermeketek a keresztség által az Atya-, Fiú-, Szentlélek Isten szövetségébe, a keresztyén anyaszentegyházba befogadtassék?

.

A válasz HANGOSAN – EGYÜTT : Akarjuk.

.

2. Ígéritek-e, fogadjátok-e, hogy gyermeketeket úgy nevelitek és neveltetitek, hogy ha majd felnő, a konfirmáció alkalmával ő maga önként tegyen vallást a Szentháromság Istenbe vetett hitéről a gyülekezet előtt?

.

A válasz  HANGOSAN – EGYÜTT: Ígérjük és fogadjuk.

.

3. A lelkész ezután a gyülekezet tagjait is kérdezi:

Ígéritek-e, hogy ezt a gyermeket szeretetben és imádságban hordozzátok, és a szülőknek, keresztszülőknek minden segítséget megadtok, hogy őt hitben neveljék?

.

A válasz:Ígérjük.

.

Ezt követi a gyermekért és a szülőkért való imádság, majd a keresztelés aktusa.

.

A lelkész jelzi, hogy a szülők és keresztszülők lépjenek közelebb az úrasztalához.

Általában a keresztanya szokta keresztvíz alá tartani a gyermeket. (A 20 perces szertartás alatt van lehetőség a gyermekkel székre leülni – ezt előtte külön kérjük jelezni)

.

Keresztelés aktusa:

A lelkész a következőket mondja:
XY, keresztellek én téged az Atyának, a Fiúnak és a Szentlélek Istennek nevében, Ámen!

.

A keresztelési szertartást a gyermeket és családot megáldó áldás, ill. a gyülekezet áldást kérő éneke (134. zsoltár 3. vers) zárja le.

Az ének alatt a család a gyülekezet felé fordul, így hallgatjuk meg együtt a gyermeket köszöntő éneket. Az ének után a család visszaül a szószékkel szemben lévő bal oldali padsor első padjába. Amennyiben a gyermek nyugtalan, vagy sírós. Két felnőtt kíséretében az oldalsó folyosórészen ki lehet menni a templomból. Lehetőség van a család többi tagját az istentisztelet végéig a Tóth Pál u. 12. alatti gyermekbarát környezetben, játszószobákban megvárni. Itt található mellékhelyiség is, mely természetesen használható szükség szerint. 

.

.

.

Néhány válasz gyakori kérdésekre:

A keresztségért konkrét összeget nem kérünk, azt azonban tanácsoljuk, hogy a család Isten dicsőségére hálából a gyermek egészséges megszületéséért és áldásban való megmaradásáért lelkiismeretes módon méltó hálaáldozati adományt adjon a család az egyházközség Isten ügyét szolgáló tevékenységeire. Ezzel kapcsolatosan hivatkozunk a következő igékre:

.

“Felvitték Jézust Jeruzsálembe, hogy bemutassák az Úrnak, amint meg van írva az Úr törvényében, hogy „minden elsőszülött fiúmagzat az Úrnak szenteltessék;” és hogy áldozatot adjanak az Úr törvényében foglalt rendelkezés szerint: „egy pár gerlicét vagy két galambfiókát.” Lk. 2,22 –

.

„Ha pedig mint Atyátokat hívjátok őt segítségül, tudván, hogy nem veszendő dolgokon váltattatok meg atyáitoktól örökölt hiábavaló életmódotokból, hanem drága véren, a hibátlan és szeplőtelen Báránynak, Krisztusnak a vérén.” 1Pt. 1,17-19

.

“minden jó adomány és minden tökéletes ajándék onnan felülről, a világosság Atyjától száll alá, akiben nincs változás, sem fénynek és árnyéknak váltakozása.” Jak. 1,17

.

Akik gyülekezetünkben keresztség felvételét kérik, automatikusan bekerülnek a gyülekezet pártoló, vagy éppen gyakorló híveinek számítógépes nyilvántartásába. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a gyülekezettől számíthatnak tájékoztató körlevelek megérkezésére. Ezekben alkalmakra való hívogatás és aktuális közös feladatokra való felhívások vannak tudatva. Kérjük, hogy a levelekben megfogalmazott kéréseknek a szülők az úrasztala előtt tett fogadalmuk komolyságával a jövőben is tegyenek eleget. (….gyermeketeket úgy nevelitek és neveltetitek…)

.

Feltételezhető, hogy a gyermeket keresztyénnek nevelni csak személyes példaadás által lehetséges a leginkább, ami azt is jelenti, hogy a család tagjai a gyülekezeti életbe mind egyházfenntartói járulékfizetésükkel, mind pedig személyes részvételük által bekapcsolódnak.

.

Semmilyen előírás nincs a gyermek keresztelési ruházatára vonatkozólag, ebben leginkább a hely és a praktikum a döntő. A templom sokszor még nyáron is hűvösebb a kinti hőmérséklettől, nem beszélve a hidegebb évszakokról. Kérjük tehát, hogy ünnepélyes, de meleg öltözetben jöjjenek Önök és gyermekük is az Isten házába. A gyermek számára célszerű meleg overallt és egy plédet is magukkal hozni.

.

Amikor a gyermek fejét vízzel háromszor leöntjük, akkor egy kendővel az anyuka törölje meg a gyermek fejét a sapkát pedig adja rá vissza. Amennyiben a gyermek nem nyűgös a babakocsijában, vagy hordozójában ő is vegyen részt az istentiszteleten. Ha a templom számára hideg lenne, vagy nyugtalan sírós viselkedéssel bír, a templom oldalsó hajójában két felnőtt kikísérheti a gyermeket és hazamehetnek.

.

Úrvacsorás istentiszteleti alkalmakon (nagy ünnepek első napja és más bizonyos vasárnapok) nem vállalunk keresztelést, ezért is szükséges az időpont telefonon történő leegyeztetése. Miután az ünnepek másodnapján is vannak istentiszteleteink, így azok a napok azonban kifejezetten ajánlatosak a családok számára a keresztelési szertartásban való részvételre.

.

Hogyan nevelhetjük hitben gyermekünket?

A kereszteléskor tett fogadalom teljesítése rögtön elkezdődhet, hiszen életünkkel, példamutatással, nevelésünkkel taníthatjuk gyermekeinket Krisztus követésére. Már kicsi kortól kezdve olvashatjuk nekik a képekkel színesített gyermekbibliát, amelyből könnyen megtanulhatók a Jézusról szóló történetek. Fontos, hogy imádkozzunk a gyermekért és a gyermekkel. Ebben segít, ha először az egyszerűbb imádságokat tanuljuk meg. (pl. esti ima, Mi Atyánk). Már óvodás koruktól járhatnak hittanra a gyermekek, majd következhet az iskolai hittan, és kb. 13 éves korban a konfirmáció, amely személyes hitvallástételt jelent Krisztusról.

.

A keresztelés után a gyermek részére keresztelési emléklapot ajándékozunk. Az emléklapot kérjük jól megőrizni, mivel ez egy hivatalos okmánynak számít, amit esküvő és egyházi iskolai jelentkezés alkalmával kérni fognak. A lemezen hasznos írások, imák, fejlesztők találhatóak a gyermekkel kapcsolatos foglalkozásokhoz.

.

.

Keresztelési tájékoztató

.

A keresztség alapja az Örökkévaló Isten szeretete. Ennek a szeretetnek az összefoglalását a Szentírásban így olvassuk:

Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.
(János evangéliuma 3, 16)

.

A keresztség tehát azt hirdeti, hogy Isten szeret és szeretetéért mi is népéhez tartozhatunk.
Amikor a keresztséget magunkra vesszük, akkor arról teszünk vallást, hogy hisszük:

Jézus Krisztusért Isten megbocsátotta bűneinket, és mi hálából elkötelezzük magunkat, hogy Neki éljünk.

.

A keresztség részünkről új kezdést is hirdet:

Mostantól kezdve Isten népének tagjaként, Jézus Krisztussal való szövetségben akarok élni. Egész életem új tartalmat nyert: “Ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre.- (2Kor 5, 17)

 • Időpont foglalás

  Időpont foglalása ügyében hívja a +36 30 380 6509 számot, vagy írjon e-mailt: borzsonyikornel@gmail.com címre.

Időpont foglalása ügyében hívja a +36303806509 számot, vagy írjon e-mailt: borzsonyikornel@gmail.com címre.

 

Mit jelent a keresztség?

A keresztség egyszerűen fogalmazva: szövetség Istennel. Isten kezdeményezi ezt a szövetséget, és biztosak lehetünk abban, hogy Ő mindvégig hűséges marad hozzánk!

.

Gyakorlati tennivalók:

Az első teendő az időpont rögzítése.

Különleges esetekben (nyomós indokkal alátámasztva) a keresztelés a hétköznapok valamelyikén is történhet.

Kérjük, a keresztelés előtt pár héttel jelezzék szándékukat.

A szülőkkel előre egyeztetett alkalmon a keresztség lényegéről beszélgetünk. Ezen a találkozáson rögzítjük a gyermek, szülők és keresztszülők anyakönyvezéshez szükséges adatait (név, vallás, foglalkozás, lakcím).

 

.

A keresztelő a vasárnap délelőtti (10 óra) istentisztelet keretében az istentisztelet elején van. A szertartásra a szülők, keresztszülők az úrasztala elé jönnek a második ének (329 ének) alatt és állva vesznek részt a megkeresztelendő gyermekkel / gyermekekkel együtt az alábbi szertartáson:

 

.

A szertartás menete:

A lelkész a jelenlévők köszöntése után felolvassa a szereztetési igét (Jézus az ő követőinek elrendeli: “Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön. Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében, tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek; és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.- Mt 28,18-20),

.

Ennek a Krisztusi parancsnak a kifejtése következik kb. 10 perceben, mely egy rövid tanítás a keresztség lényegéről.

.

Hitvallás tétel következik a gyülekezettel együtt fennállva, melynek a szövege: Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében. És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától,  szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat. Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örök életet. Ámen. (Apostoli Hitvallás)

.

NYILATKOZAT ÉS FOGADALOMTÉTEL

Kedves Szülők, Keresztszülők, Kedves Család! Hitetek megvallása után, Isten és a gyülekezet előtt jelentsétek ki szándékotokat és tegyetek fogadalmat, hogy gyermeketeket a református egyház közösségében, hitben nevelitek.

Feleljetek a következő kérdésekre hangosan:

.

1. Akarjátok-e, hogy gyermeketek a keresztség által az Atya-, Fiú-, Szentlélek Isten szövetségébe, a keresztyén anyaszentegyházba befogadtassék?

.

A válasz HANGOSAN – EGYÜTT : Akarjuk.

.

2. Ígéritek-e, fogadjátok-e, hogy gyermeketeket úgy nevelitek és neveltetitek, hogy ha majd felnő, a konfirmáció alkalmával ő maga önként tegyen vallást a Szentháromság Istenbe vetett hitéről a gyülekezet előtt?

.

A válasz  HANGOSAN – EGYÜTT: Ígérjük és fogadjuk.

.

3. A lelkész ezután a gyülekezet tagjait is kérdezi:

Ígéritek-e, hogy ezt a gyermeket szeretetben és imádságban hordozzátok, és a szülőknek, keresztszülőknek minden segítséget megadtok, hogy őt hitben neveljék?

.

A válasz:Ígérjük.

.

Ezt követi a gyermekért és a szülőkért való imádság, majd a keresztelés aktusa.

.

A lelkész jelzi, hogy a szülők és keresztszülők lépjenek közelebb az úrasztalához.

Általában a keresztanya szokta keresztvíz alá tartani a gyermeket. (A 20 perces szertartás alatt van lehetőség a gyermekkel székre leülni – ezt előtte külön kérjük jelezni)

.

Keresztelés aktusa:

A lelkész a következőket mondja:
XY, keresztellek én téged az Atyának, a Fiúnak és a Szentlélek Istennek nevében, Ámen!

.

A keresztelési szertartást a gyermeket és családot megáldó áldás, ill. a gyülekezet áldást kérő éneke (134. zsoltár 3. vers) zárja le.

Az ének alatt a család a gyülekezet felé fordul, így hallgatjuk meg együtt a gyermeket köszöntő éneket. Az ének után a család visszaül a szószékkel szemben lévő bal oldali padsor első padjába. Amennyiben a gyermek nyugtalan, vagy sírós. Két felnőtt kíséretében az oldalsó folyosórészen ki lehet menni a templomból. Lehetőség van a család többi tagját az istentisztelet végéig a Tóth Pál u. 12. alatti gyermekbarát környezetben, játszószobákban megvárni. Itt található mellékhelyiség is, mely természetesen használható szükség szerint. 

.

.

.

Néhány válasz gyakori kérdésekre:

A keresztségért konkrét összeget nem kérünk, azt azonban tanácsoljuk, hogy a család Isten dicsőségére hálából a gyermek egészséges megszületéséért és áldásban való megmaradásáért lelkiismeretes módon méltó hálaáldozati adományt adjon a család az egyházközség Isten ügyét szolgáló tevékenységeire. Ezzel kapcsolatosan hivatkozunk a következő igékre:

.

“Felvitték Jézust Jeruzsálembe, hogy bemutassák az Úrnak, amint meg van írva az Úr törvényében, hogy „minden elsőszülött fiúmagzat az Úrnak szenteltessék;” és hogy áldozatot adjanak az Úr törvényében foglalt rendelkezés szerint: „egy pár gerlicét vagy két galambfiókát.” Lk. 2,22 –

.

„Ha pedig mint Atyátokat hívjátok őt segítségül, tudván, hogy nem veszendő dolgokon váltattatok meg atyáitoktól örökölt hiábavaló életmódotokból, hanem drága véren, a hibátlan és szeplőtelen Báránynak, Krisztusnak a vérén.” 1Pt. 1,17-19

.

“minden jó adomány és minden tökéletes ajándék onnan felülről, a világosság Atyjától száll alá, akiben nincs változás, sem fénynek és árnyéknak váltakozása.” Jak. 1,17

.

Akik gyülekezetünkben keresztség felvételét kérik, automatikusan bekerülnek a gyülekezet pártoló, vagy éppen gyakorló híveinek számítógépes nyilvántartásába. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a gyülekezettől számíthatnak tájékoztató körlevelek megérkezésére. Ezekben alkalmakra való hívogatás és aktuális közös feladatokra való felhívások vannak tudatva. Kérjük, hogy a levelekben megfogalmazott kéréseknek a szülők az úrasztala előtt tett fogadalmuk komolyságával a jövőben is tegyenek eleget. (….gyermeketeket úgy nevelitek és neveltetitek…)

.

Feltételezhető, hogy a gyermeket keresztyénnek nevelni csak személyes példaadás által lehetséges a leginkább, ami azt is jelenti, hogy a család tagjai a gyülekezeti életbe mind egyházfenntartói járulékfizetésükkel, mind pedig személyes részvételük által bekapcsolódnak.

.

Semmilyen előírás nincs a gyermek keresztelési ruházatára vonatkozólag, ebben leginkább a hely és a praktikum a döntő. A templom sokszor még nyáron is hűvösebb a kinti hőmérséklettől, nem beszélve a hidegebb évszakokról. Kérjük tehát, hogy ünnepélyes, de meleg öltözetben jöjjenek Önök és gyermekük is az Isten házába. A gyermek számára célszerű meleg overallt és egy plédet is magukkal hozni.

.

Amikor a gyermek fejét vízzel háromszor leöntjük, akkor egy kendővel az anyuka törölje meg a gyermek fejét a sapkát pedig adja rá vissza. Amennyiben a gyermek nem nyűgös a babakocsijában, vagy hordozójában ő is vegyen részt az istentiszteleten. Ha a templom számára hideg lenne, vagy nyugtalan sírós viselkedéssel bír, a templom oldalsó hajójában két felnőtt kikísérheti a gyermeket és hazamehetnek.

.

Úrvacsorás istentiszteleti alkalmakon (nagy ünnepek első napja és más bizonyos vasárnapok) nem vállalunk keresztelést, ezért is szükséges az időpont telefonon történő leegyeztetése. Miután az ünnepek másodnapján is vannak istentiszteleteink, így azok a napok azonban kifejezetten ajánlatosak a családok számára a keresztelési szertartásban való részvételre.

.

Hogyan nevelhetjük hitben gyermekünket?

A kereszteléskor tett fogadalom teljesítése rögtön elkezdődhet, hiszen életünkkel, példamutatással, nevelésünkkel taníthatjuk gyermekeinket Krisztus követésére. Már kicsi kortól kezdve olvashatjuk nekik a képekkel színesített gyermekbibliát, amelyből könnyen megtanulhatók a Jézusról szóló történetek. Fontos, hogy imádkozzunk a gyermekért és a gyermekkel. Ebben segít, ha először az egyszerűbb imádságokat tanuljuk meg. (pl. esti ima, Mi Atyánk). Már óvodás koruktól járhatnak hittanra a gyermekek, majd következhet az iskolai hittan, és kb. 13 éves korban a konfirmáció, amely személyes hitvallástételt jelent Krisztusról.

.

A keresztelés után a gyermek részére keresztelési emléklapot ajándékozunk. Az emléklapot kérjük jól megőrizni, mivel ez egy hivatalos okmánynak számít, amit esküvő és egyházi iskolai jelentkezés alkalmával kérni fognak. A lemezen hasznos írások, imák, fejlesztők találhatóak a gyermekkel kapcsolatos foglalkozásokhoz.

.

.

Keresztelési tájékoztató

.

A keresztség alapja az Örökkévaló Isten szeretete. Ennek a szeretetnek az összefoglalását a Szentírásban így olvassuk:

Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.
(János evangéliuma 3, 16)

.

A keresztség tehát azt hirdeti, hogy Isten szeret és szeretetéért mi is népéhez tartozhatunk.
Amikor a keresztséget magunkra vesszük, akkor arról teszünk vallást, hogy hisszük:

Jézus Krisztusért Isten megbocsátotta bűneinket, és mi hálából elkötelezzük magunkat, hogy Neki éljünk.

.

A keresztség részünkről új kezdést is hirdet:

Mostantól kezdve Isten népének tagjaként, Jézus Krisztussal való szövetségben akarok élni. Egész életem új tartalmat nyert: “Ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre.- (2Kor 5, 17)